Svårt med maten i Taiwan

Jag har sedan några månader tillbaka varit väldigt intresserad av LCHF (low carb high fat) och varit en riktig Annika Dahlqvist slav! En del vet precis vad jag pratar om nu men de flesta vet kanske inte de, idén är alltså att begränsa kolhydratintaget så mycket man kan eftersom våra kroppar inte är gjorda för den extrema mängden socker som vi får i oss via den moderna maten. Nu för tiden används socker i precis allt, till och med i Findus fiskgratäng som billig utfyllnad. Fördelarna med LCHF är många, man behöver inte ens vara särskilt extrem, byt ut ris, pasta, bröd mot rotfrukter eller kött/fisk så ska ni se att det händer grejer! Kroppen mår mycket bättre, en del kallar de för stenålderskost eftersom det påstås att allt som inte är kött/fisk/bär/grönsaker/frukt är onaturligt för vår kropp att processa. Hur som helst är det svårt som tusan att LCHF:a här i Taiwan eftersom de har kolhydrater i precis allt. Inte nog med att ris och nudlar är en stor del av måltiderna så “kryddar” de gärna maten med fruktos! Färskpressad frukt eller vanligt te har man stora mängder flytande glukos i. Vad spelar de för roll, tänker ni kanske nu. Jo, dels blir maten väldigt ohälsosam eftersom den också är väldigt fet (riset kokas till exempel i olja) kolhydrater + fett i kombination är det absolut snabbaste sättet att lägga på sig fett. Dessutom triggar den stora kolhydratmängden massa inflammatoriska processer i kroppen (kallas också för pro-inflammatory food) För att kompensera för de höga kalori-innehållet i maten är portionerna väldigt små, alltid 1/2 eller 1/3 av en normalstor, svensk portion. Min mat idag:

Helt okej mat men inte så näringsrik. Men, den här typen av “västerländsk mat” ihop med den klassiskt taiwanesiska där allting är friterat, panerat och kokt i olja blir hysteriskt onyttigt. De kan man se på att fetma och mag-tarmsjukdomar har ökat lavinartat i Taiwan de senaste åren. Dessutom är de flesta taiwaneser väldigt ovana att röra på sig, jag är oftast ensam kvinna på gymmet och det anses inte särskilt fint att vara tjej som vill lyfta tungt.

Jag och Hannes har inget eget kök, bara en kyl så vi kan aldrig fixa egen mat. Den mat vi äter är alltid köpt och ibland är det svårt att identifiera vad man äter (som här eller här t.ex)  Jag försöker ändå undvika sånt som ser ut som inälvor, saker som är friterat till oigenkännlighet, stora mängder ris och nudlar och försöker hålla mig under 1dl olja/dag (1dl olja = 900kcal!) Nu tränar vi ju en hel del så kalorierna spelar inte så jättestor roll, men det känns fortfarande som en utmaning att äta näringsrik och bra mat.

Advertisements
This entry was posted in Martina i Kina. Bookmark the permalink.

4 Responses to Svårt med maten i Taiwan

  1. Om ni känner för att laga eget då och då kan ni ju komma hem till mig och Yini, vi har ett någorlunda välfungerande kök. En generell regel brukar vara att man bjuder folket som bor här (jag, Yini och två till) om man lagar något men annars är det bara att köra på.

  2. Andreas says:

    Detta är väldigt intressant och välskrivet, fler sånna här inlägg! 😀 Jag läser din blogg varje dag, den är jättefin och verkligen läsvärd!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s