Cola Zero = råttgift?

Nu kommer det ett litet biokemiskt inlägg igen, men jag tänkte att detta kunde va lite intressant! Jag dricker aldrig läsk eftersom det är så slibbigt, men nu när jag LCHF:ar dricker jag en del Cola Zero för att det är sött och roligare än vatten eller te. Jag googlade loss lite på innehållet, alla vet ju att det bara är kemikalier men ändå… se här:

Fosforsyra: används som surhetsreglerande medel och för att ta bort rost. Frätande och binder till magnesium och kalcium i magsäcken som inte kan brytas ned och som därav formar små “stenar” som kan orsaka tex njursten. Har också bevisad koppling till benskörhet.

Fenylalanin: stör serotonin-produktionen vilket är bland annat de som orsakar cola-beroendet (serotonin reglerar tarmrörelserna och styr mättnadssignaler och talar också om för oss om vi är nöjda och glada)

Natriumcyklamat: förbjöds 1969 för att det ansågs bilda cancerogena celler, blev lagligt igen på 80-talet.

Suckralos: en sockermolekyl med klor på som är 600ggr sötare än socker och 4ggr sötare än aspartam. Fosforsyran tillsätts i colan för att dämpa sockersmaken så att vi inte ska känna hur sött det egentligen är, utan den hade det inte ens gått att dricka.

Natrium- & kaliumbensoat: formar tillsammans bensen som är extremt cancerogent (detta sker när colan står framme, så ju längre den står i rumstemperatur ju mer bensen kan bildas) natriumbensoat själv orsakar skador på mitokondrierna och är kopplat till massa degenerativa sjukdomar. Skadorna på hjärnan som man kan få av för mycket natriumbensoat har gjort att AFDA (american food and drug association) har beordrat coca cola att ta bort ämnet ur cola zero snarast och tydligen jobbar de på de för fullt.

bara några grejer som de har slängt i, fantastiskt att kroppen kan ta hand om allt skräp som vi häller i oss tycker jag! Jag kommer fortsätta dricka cola zero eftersom jag som vanligt hävdar att det inte är “giftet i giftet som är giftigt” utan mängden 🙂

Advertisements
This entry was posted in Random, Vetenskap. Bookmark the permalink.

2 Responses to Cola Zero = råttgift?

 1. Jenny says:

  Vad har de olika kemikalierna för uppgift i colan då? Fenylalanin, Natriumcyklamat och Natrium- & kaliumbensoat? Och hur stor mängd är “giftig”? Jag battlar om just det här ämnet med min sambo ^^

  • Tinas Taiwan says:

   fenylalanin blockerar kroppens mättnadssignaler, därför man kan dricka 2L cola men inte 2L vatten eller juice tex = coca cola får sålt många burkar/flaskor
   Natriumcyklamat: smakreglerare, sötningsmedel
   Natriumbensoat: koncerveringsmedel så att skiten ska hålla sig länge
   Kaliumbensoat: också koncerveringsmedel tror jag, men inte säker…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s