Topp 5 saker som inte finns i Taiwan

1) Gott Kaffe! Hur de än moderniserar med trendigt kaffe från Starbucks så blir det helt enkelt inte samma. Starbucks och 7-11, Familymart, Hi-mart alla dessa convinient stores har en mängd kaffe”drinkar” på menyn, det har även Mcdonalds och Mosburger så kaffe blir trendigare och trendigare även för taiwaneserna. Men de dricker inte “riktigt” kaffe utan häller i omänskliga mängder socker, smaktillsatser, is eller gör något annat för att förstöra. På IKEA (där de inte heller har bryggkaffe men väl svart vanligt) sitter taiwaneserna mest med sina tepåsar istället. Jag har svårt att se hur kaffekulturen kan passa in här mer än som en trendgrej från väst, jag har nog aldrig träffat en enda kines eller taiwanes som är ägare av en kaffebryggare. Synd!

2) Isolering Husen verkar ibland vara byggda av papper för det blåser rakt in även om alla fönster är stängda. Treglasfönster är inget som någon kan stava till här, eller ens att stänga sina fönster. Taiwan är ett varmt land (subtropiskt/tropiskt) men vintern kommer oundvikligen med kyla ned till 6 plusgrader. 6 plusgrader är inte en temperatur man vill ha inomhus, inte heller 45 plusgrader så lite isolering hade verkligen inte suttit fel.

3) Stadsplanering/arkitektur

att ha risiga hyddor jämte nybyggda lägenhetskomplex är inget som verkar störa. Mycket pengar och energi kan läggas på ett enda kvarter medan kvarteret mittemot håller på att rasa sönder.

4) Ren Luft

punkt 4 & 5 hänger ihop lite för hade de haft en fungerande lokaltrafik kanske de också haft bättre luft. Husfasaderna är svarta av sot och smuts från alla avgaser, det är en extremt tung trafik väldigt många timmar om dygnet med skotrar och taxibilar. Convinient, säger taiwaneserna om sina skotrar, men de har helt gått över styr. Hoppas att de införs elskotrar inom snar framtid…


 

 

5) Lokaltrafik som fungerar

Har man ingen skoter, så blir de svårt att ta sig någonstans. Jag och Han-si har cyklar, men de finns inte mycket till cykelbanor. Vill man promenera går det bra men man får se upp för skotrarna och trottoarernas nivåskillnader som kan diffa på 30cm (har många gånger fått ont i ryggen av att vägen plötsligt blir till ett litet stup) Bussarna går väldigt sällan och väldigt långsamt, Taipei har en fantastisk tunnelbana och Taiwan har ett väldigt bra höghastighetståg. Men de som saknas är ett busslinjenät, de hade varit kanon! Jag och Hannes har faktiskt börjat ta taxi mer och mer, de kostar oftast som en svensk bussbiljett och man kommer fram dit man ska snabbt.

Advertisements
This entry was posted in Martina, Martina i Kina, Random. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s