Frukt ≠ grönt

Frukt & grönt, eller Frukt (ej lika med) grönt som jag skulle vilja säga istället. Varför slår man alltid ihop dessa två? “Ät mer frukt & grönt” det är ju inte alls samma sak! Det är ju allmänt känt att fruktos har en mycket negativ effekt i kroppen. Frukt innehåller massor av fruktos, grönsaker gör det inte.  Fruktos skapar bukfetma och ger insulinresistens, förstadium till diabetes. Frukt innehåller 10 viktprocent socker eller mer, och enstaka simmande vitaminer och mineraler. Det finns inget av värde i frukt som inte finns i grönsaker, det triggar bara sötsuget. Folk som slutar med sitt dagliga fruktmellanmål går ofta ned väldigt mycket i vikt, eftersom de genast sänker insulinnivåerna vilket leder till mindre fettinlagring.

En jämförelse:

Äpple 100g

52kcal, 12g socker , 83g vatten, nått enstaka gram fiber, några få milligram vitaminer och mineraler

Broccoli 100g

32kcal, 2.5g socker, 3.5g protein, 90g vatten och 10 gånger mer vitaminer och mineraler än exempel äpplet. 

Vill du bli av med ditt sockerberoende? Ät en ovanjordsgrönsak istället för frukt vid nästa mellanmål/fika. Koka blomkål eller broccoli och ha smör på, det triggar inte sockersug och höjer inte insulinet nämnvärt 🙂

Advertisements
This entry was posted in Low carb, Martina, Random, Vetenskap. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s